Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Από που βγήκε η φράση...Χαιρέτα μου τον πλάτανο ..

Πρώτη εκδοχή :
μια φράση που μας φαίνεται σήμερα εντελώς ακατανόητη , είναι το "χαιρέτα μου τον πλάτανο" , που τη λέμε συνήθως , όταν θέλουμε να ειρωνευτούμε κάποιον που μοιράζει απραγματοποίητες υποσχέσεις.
ο ξενιτεμένος από την πατρίδα , πάντα θυμάται με πόνο το γεροπλάτανο της πλατείας του χωριού του κι όποιον πατριώτη του συναντήσει να πηγαίνει στο χωριό τους του λέει : "χαιρέτα μου τον πλάτανο".

δεύτερη εκδοχή:
κι όμως η φράση αυτή παλαιότερα είχε εντελώς διαφορετική σημασία και τη χρησιμοποιούσαν όλοι σχεδόν οι αρματολοί της επανάστασης.
όταν στις 25 μαρτίου 1821 , ο παλαιών πατρών γερμανός έδωσε το σύνθημα της εθνικής εξέγερσης μετά από την ολονυκτία που έγινε στην άγια λαύρα , κρέμασε το λάβαρο σ' ένα μεγάλο πλάτανο , που βρισκότανε στον περίβολο της αυλής της μονής.
κατόπιν άρχισαν να περνούν ένας ένας κάτω από την πυκνή φυλλωσιά του δένδρου , για να κοινωνήσουν.
από τότε , όταν κανείς απ' αυτούς , πήγαινε να πάρει εντολές ή να δώσει μηνύματα στον ηρωικό δεσπότη , οι σύντροφοι του έλεγαν : "χαιρέτα μας τον πλάτανο".
με το "πλάτανο" εννοούσαν τον παλαιών πατρών γερμανό ή τον πλάτανο το δέντρο , που κοντά του κοινώνησαν.

τρίτη εκδοχή:
κατά μίαν άλλη εκδοχή , λένε πως πρόκειται για κάποιον πλάτανο , που κρύβει το μυστικό των θησαυρών του αλή πασά και του κατσαντώνη.
πιστεύουν δηλαδή , πως οι θησαυροί αυτοί , ποτέ δε βρέθηκαν μέχρι σήμερα , κρύβονται κοντά σε κάποιο γνωστό στους έμπιστους του κατσαντώνη πλάτανο , αφού ο ήρωας ξεψυχώντας ψιθύρισε στους δικούς του : "να πείτε στη γυναίκα και στο γιο μου , που βρισκόντουσαν από καιρό στη λευκάδα , να μου χαιρετάν τον πλάτανον".






ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails