Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Το ομολογούν! Δεν έχουν ιδέα τι θα γίνει εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ

Τις συνέπειες που θα έχει ένα ενδεχόμενο Grexit στην Ευρωζώνη αναλύει σε άρθρο του το Associated Press
με τίτλο «η Ελλάδα θα υποφέρει αν φύγει από την Ευρωζώνη. Ωστόσο τι θα γίνει με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση;».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι πολλοί οικονομολόγοι κάνουν λόγο για καταστροφική εξέλιξη για την Ελλάδα, και εν συνεχεία φιλοξενεί δηλώσεις του Holger Schmieding, οικονομολόγου της Berenberg Bank, σύμφωνα με τον οποίο θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα αποπροσανατολισμού, μέχρι το επενδυτικό κοινό να αντιληφθεί τον αντίκτυπο ενός ελληνικού ατυχήματος.

«Μια επικείμενη έξοδος θα θολώσει τις αγορές, κυρίως στην Ευρώπη. Τα χρηματιστήρια και το ευρώ ενδεχομένως να σημειώσουν μεγάλη πτώση. Την ίδια ώρα, το κόστος δανεισμού για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα ταρακουνήσει τα δημόσια οικονομικά, όπως αυτά της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, που τουλάχιστον προσωρινά θα δανείζονται ακριβότερα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.

Παράλληλα, ο Schmieding απορρίπτει το ενδεχόμενο επανάληψης ενός φαινομένου Lehman Brothers.

«Ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι πολύ μικρός» προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι η διαφορά στις δύο περιπτώσεις «έγκειται στο στοιχείο της έκπληξης».

«Η κατάρρευση της Lehman Brothers ήταν αναπάντεχη και προκάλεσε πανικό στις αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ποια τράπεζα θα έπεφτε μετά. Δεν ισχύει το ίδιο με την Ελλάδα, την οποία περιμένουν εδώ και τόσα χρόνια οι επενδυτές» αναφέρει ο Schmieding.

«Άπαντες γνωρίζουν ότι η χώρα που αντιστοιχεί μόνο στο 2% περίπου της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι σε κρίση από το 2009. Οι δανειστές είχαν πολύ χρόνο για να περιορίσουν δάνεια και επενδύσεις στην Ελλάδα. Ετσι, έχουν μικρή σύνδεση με τα εκεί οικονομικά προβλήματα» προσθέτει ο Schmieding.

Ο αρθρογράφος του Associated Press καταλήγει ότι παρά τις εκτιμήσεις ότι ένα Grexit δεν θα έχει τόσο μεγάλες συνέπειες στην Ευρώπη όσο στην Ελλάδα, «εν τέλει, κανένας δεν ξέρει στην πραγματικότητα τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ».










Πηγή
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails