Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ -Με Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας απαντούν στην Αθήνα

Κλιμακώνεται ο άτυπος «διπλωματικός πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και
Σκοπίων, μετά τα γεγονότα που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην Ειδομένη, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με τη γείτονα, μετά από πορεία χιλιομέτρων.

Σήμερα το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της ΠΓΔΜ υπό τον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ, προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία δράσης έναντι της Ελλάδας στα σύνορα, μετά τα χθεσινά συμβάντα.

Νωρίτερα, οι αρχές των Σκοπίων είχαν ανοίξει «μέτωπο» εναντίον της Αθήνας, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ποπόσκι να αφήνει σαφείς αιχμές και να μιλά για «μαζική και οργανωμένη προσπάθεια ενθάρρυνσης» από την Ελλάδα των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα, μέσα από «παράνομα περάσματα», ενώ κυβερνητικές πηγές της χώρας απηύθηναν αιτιάσεις προς τις ελληνικές αρχές μέσω διαρροών ότι οργάνωσαν το παράνομο πέρασμα των συνόρων από τους πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή, αλαλούμ επικρατεί με τους μετανάστες και πρόσφυγες που πέρασαν την Δευτέρα στο έδαφος της ΠΓΔΜ με την Αθήνα να μαθαίνει από το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων ότι 1.500 έχουν ήδη επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δηλώνει πως δεν επιβεβαιώνεται μια τέτοια πληροφορία.

Σκόπια: Τους στείλαμε πίσω

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία, ανακοίνωσε ότι χθες το απόγευμα, περίπου 1.500 μετανάστες εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα. Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απέτρεψαν άλλους περίπου 600 μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της ΠΓΔΜ εστάλησαν πίσω».

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ έστειλε πίσω στην Ελλάδα από χθες τη νύχτα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, πρόσφυγες που είχαν περάσει στα εδάφη της. Εκπρόσωπος της αστυνομίας των Σκοπίων είχε δηλώσει ότι μια ομάδα 600 μεταναστών μεταφέρθηκε με φορτηγά πίσω στην Ελλάδα. Το γεγονός επιβεβαίωσε τόσο η Unicef όσο και η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα, λέγοντας ότι η μεταφορά έγινε με καμουφλαρισμένα στρατιωτικά φορτηγά της ΠΓΔΜ μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Αθήνα: Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία

Δεν επιβεβαιώνεται από καμία πηγή η πληροφορία που αποδίδεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, για επαναπροώθηση περίπου 1.500 προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων, ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από τις συγκεκριμένες πηγές έγινε γνωστό ότι, μετά την ομαδική είσοδο στα Σκόπια, των προσφύγων που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη, από άλλο σημείο των συνόρων, στην Ελλάδα επέστρεψαν περίπου 200 πρόσφυγες, οι οποίοι απωθήθηκαν από Σκοπιανούς στρατιώτες και βρίσκονται πλέον στην διάθεση των ελληνικών αρχών για νέα ταυτοποίηση. Από τον έλεγχο που έχει κάνει μέχρι στιγμής κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, διαπιστώνεται ότι οι 200 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, είναι από αυτούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διαθέτουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν μετά την αρχική ταυτοποίηση τους.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους που πέρασαν στην γειτονική χώρα, στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από τα Σκόπια, ούτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους.

Ωστόσο, για την υπόθεση διεξάγεται έρευνα από τις αρχές Ασφαλείας, παράλληλα με την έρευνα που διενεργείται για την κυκλοφορία του φυλλαδίου, το οποίο παρότρυνε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη να περάσουν τα σύνορα από σημείο που δεν υπήρχε φράκτης, με αποτέλεσμα να πνιγούν τρεις άνθρωποι σε χείμαρο, κοντά στην κωμόπολη της Γευγελής.

Βίτσας: Δεν ξέρω τι έγινε

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Reuters, είπε πως δεν το γνωρίζει. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το θέμα με τους πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια και το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην Αθήνα θα λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού. Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε την προσπάθεια να περάσουν οι πρόσφυγες από αφύλακτο σημείο των συνόρων στα Σκόπια «οργανωμένη», «ανεύθυνη» και «εγκληματική».

Επίσης, διευκρίνισε ότι μέχρι την Κυριακή θα είναι έτοιμα τα κέντρα για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη και έκανε λόγο για περίπου 45 με 46 χιλιάδες που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, κυρίως όπως είπε πρόσφυγες.

















Πηγή
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails