Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι με το «καλημέρα» από τη νέα Κυβέρνηση - Ποιες εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν άμεσα

Τα δύσκολα για την –πιθανή- νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ξεκινούν ήδη από σήμερα:
Οι δανειστές θα πιέσουν για άμεση συγκρότηση Κυβέρνησης και δεν αποκλείεται να ζητήσουν και άμεσα ραντεβού με τον νέο υπουργό Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση αυτά που πρέπει να κάνει το νέο Κυβερνητικό σχήμα είναι πολλά.. Και κυρίως θα πρέπει να «τρέξουν» με ταχύτητα οι σχετικές διαδικασίες.

Ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του Μνημονίου 3 η οποία θα «ξεκλειδώσει» την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δόση των 3,1 δισ. ευρώ με στόχο την αποτροπή νέας στάσης πληρωμών προς το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, μεγάλη μάχη θα δοθεί, μέσω της ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ, για να αποτραπεί μια νέα μακρά ύφεση.

Οι εκλογές και οι διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης έχουν ως αποτέλεσμα τη «συγχώνευση» των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου με αυτά του Σεπτεμβρίου που έμειναν πίσω. Η ενιαία αξιολόγηση θα αρχίσει τον Οκτώβριο και προγραμματίζεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες (ως τα μέσα Νοεμβρίου), ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν νέα ένταση που θα μπορούσε οδηγήσει σε πολυνομοσχέδιο με όλα τα «καυτά» θέματα πριν τις γιορτές.

Οι εκκρεμότητες που έχει η νέα κυβέρνηση είναι η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στην Βουλή με το οποίο θα καλύπτονται οι αστοχίες στα φετινά φορολογικά έσοδα (ήδη η «μαύρη τρύπα» τω εσόδων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ) και του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2016.

Στο τελευταίο θα κωδικοποιούνται ένα προς ένα τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το νέο έτος και τα οποία έχουν ως εξής:

- Αναμόρφωση και ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων και κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
- Σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
- Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%).
- Κατάργηση έως τον Μάρτιο του 2016 το 20% των «προνομιούχων» του ΕΚΑΣ.
- Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.
- Σύνδεση εισφορών και παροχών σε όλα τα Ταμεία εξέλιξη η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις.
- Υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση το πραγματικό τους εισόδημα.
- Καθορισμός της διαδικασίας ενοποίησης των Ταμείων και ολοκλήρωσης το 2017
- Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση.

Το μνημόνιο πάντως αφήνει περιθώριο να μη συνταχθεί καινούργιος προϋπολογισμός για τη φετινή χρονιά δεδομένου ότι έχουν ήδη περάσει τα τρία τέταρτα του έτους, ενώ τα αναθεωρημένα μεγέθη για το 2015 θα αποτυπώνονται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016.










Πηγή
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails