Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Ένα ηλιακό και ένα σεληνιακό άλω δίπλα-δίπλα

Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε ένα ηλιακό και ένα σεληνιακό άλω δίπλα-δίπλα.
Στη Μετεωρολογία με τον όρο Άλως νοείται το φαινόμενο εκείνο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Συνεπώς απαντώνται δύο είδη άλω, οι ηλιακές και οι σεληνιακές.


Χτες, οι συνθήκες στον ουρανό πάνω από το Östersund της Σουηδίας ήταν ιδανικές για άλω, έτσι ο αστροφωτογράφος Göran Strand φωτογράφισε μια ηλιακή 22°.

10 ώρες αργότερα, όταν η νύχτα έπεσε, ο Strand επέστρεψε στο σημείο και φωτογράφισε μιασεληνιακή άλω 22°.

Η πιο πάνω εικόνα είναι η σύνθεση αυτών των δυο φωτογραφιών.



Η ηλιακή άλως



Η σεληνιακή άλως

Με τον όρο άλως παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης).

Στα γεωγραφικά πλάτη όπως της Ελλάδας, περίπου 35-41° το φαινόμενο αυτό κρίνεται μάλλον ασύνηθες αλλά όχι και σπάνιο, ιδίως το καλοκαίρι και το μήνα Φεβρουάριο.
























Πηγή
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails