Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Πότε οι στομαχικές ενοχλήσεις είναι ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού προσβάλλει
κάθε χρόνο το 30% του ανθρώπινου πληθυσμού, με αποτέλεσμα να θεωρείται μια από τις πιο διαδεδομένες μολύνσεις στον κόσμο.


Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά, περίπου οι μισοί ενήλικες Έλληνες έχουν λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ωστόσο δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και συνεπώς οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του.

Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Πρόκειται για ένα κοινό βακτηρίδιο του στομάχου που σε ορισμένους ανθρώπους είναι δυνατόν να προκαλέσει πόνο στην άνω κοιλιά, φούσκωμα, ναυτία ή έμετο.

Η λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) εντοπίζεται στο στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο (δηλαδή το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) ενός ανθρώπου.

Εντούτοις, σε μερικούς ανθρώπους η λοίμωξη είναι δυνατόν να προκαλέσει ή να επιδεινώσει:

- Έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου

- Καρκίνο στομάχου

- Λέμφωμα στομάχου

- Εξωγαστρικές εκδηλώσεις όπως γλαύκωμα, νόσο Alzheimer, αιματολογικές παθήσεις, στεφανιαία νόσο, κ.ά.

Πρόσφατες κλινικές μελέτες, μάλιστα, επιβεβαίωσαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου σε ασθενείς με χρόνια γαστρίτιδα από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι 6 φορές μεγαλύτερος από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν το ελικοβακτηρίδιο δεν εμφανίζει συμπτώματα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της λοιμώξεως περιλαμβάνουν:

- Πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα

- Τυμπανισμό

- Αίσθημα πρώιμου κορεσμού μετά από κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού

- Ναυτία ή έμετο

- Μαύρο χρώμα κενώσεων (σε παρουσία πεπτικού έλκους που αιμορραγεί)

- Εύκολη κόπωση

Πώς μεταδίδεται

Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι:

- Το φιλί

- Η χρήση κοινών οικιακών συσκευών

- Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού

Πρέπει να κάνω έλεγχο για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;

Εφόσον έχετε συμπτώματα από το ανώτερο πεπτικό, όπως αυτά που περιγράφονται παραπάνω ή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στομάχου, ο έλεγχος είναι επιβεβλημένος.

Υπάρχει ειδική εξέταση;

Ναι. Ο γαστρεντερολόγος θα σας υποδείξει διάφορες εξετάσεις για τον έλεγχο της λοίμωξης από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που περιλαμβάνουν:

Αιματολογικές εξετάσεις (παρουσία αντισωμάτων έναντι του ελικοβακτηριδίου στον ορό)

Έλεγχο ουρίας αναπνοής

Στην εξέταση αυτή θα σας ζητηθεί να φυσήξετε (εκπνεύσετε) σε 2 μπουκαλάκια, στη συνέχεια θα σας δοθεί να πιείτε ένας φυσικός χυμός πορτοκάλι και ένα ειδικό υγρό και θα σας ξαναζητηθεί να φυσήξετε (εκπνεύσετε) σε άλλα 2 μπουκαλάκια μετά από μισή ώρα.

Βιοψία στομάχου

Η μέθοδος αυτή είναι η πιο ακριβής επειδή ελέγχει την παρουσία μικροβίων με ειδικές ιστολογικές χρώσεις κάτω από το μικροσκόπιο. Προϋποθέτει γαστροσκόπηση.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αντιμετωπίζεται με φάρμακα που περιλαμβάνουν αντιβιοτικά και φάρμακα που αναστέλλουν την έκκριση οξέος από το στομάχι. Τα αντιβιοτικά λαμβάνονται για 1 έως 2 εβδομάδες.















Πηγή
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails