Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΘΑ ''ΠΑΓΩΣΕΙ'' Η ΓΗ ΣΤΟΥΣ -100oC !!

Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί χρόνια, δηλαδή η θερμοκρασία στην ...


στρατόσφαιρα της γης, να πέφτει ακόμα και στους -100oC !!!

Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα φέρει έναν παγερό Χειμώνα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, με αρνητικές θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές χώρες, αλλά και πολλά χιόνια.

Στρατόσφαιρα (Stratosphere), ονομάζεται το δεύτερο από της επιφάνειας της Γης στρώμα της ατμόσφαιρας αμέσως μετά τη τροπόπαυση όπου είναι και το τέλος της τροπόσφαιρας. Η στρατόσφαιρα αρχίζει από τα 10 χλμ. (6 μίλια) στα μέσα γεωγραφικά πλάτη, ενώ στους πόλους από τα 8 χλμ. (5 μίλια).

Φτάνει ως τα 50 χλμ. (31 μίλια) ύψος, όπου και καταλήγει στη στρατόπαυση, θεωρητική ζώνη οριοθέτησης, ελάχιστου πάχους. Το επόμενο στρώμα, έξω από την στρατόπαυση είναι η μεσόσφαιρα. Η θερμοκρασία στη στρατόσφαιρα στην αρχή και μέχρι του μισού ύψους της (30-35 χλμ.) παραμένει σταθερή, στη συνέχεια όμως αυξάνει μέχρι τα 50 χλμ.

Η θερμοκρασία στην στρατόσφαιρα αρχίζει από τους -60° C και ανεβαίνοντας πάνω από τα 35 χλμ. βαθμιαία αυξάνει, με τιμή που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Φτάνει μέχρι και τους 15° C. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας οφείλεται κυρίως στην απορρόφηση μεγάλου μέρους της υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου από το όζον.

Ωστόσο φέτος, και πιο συγκεκριμένα μετά τις 15 Νοεμβρίου, θα πέσει στον βόρειο πόλο, ακόμα και στους -100oC, θερμοκρασία ρεκόρ αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι ίδια περίοδο η θερμοκρασία κυμαινόταν μεταξύ -40 και 0oC !!

Κάτι τέτοιο σύμφωνα με όλους τους μετεωρολόγους και τους επιστήμονες του εξωτερικού, θα συμβάλλει στο να έχουμε αρκετά κρύο καιρό στο βόρειο ημισφαίριο τους επόμενες 4 περίπου μήνες






















Πηγή
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails