Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ιός των ράντζων: Κίνδυνοι για την υγεία μας

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η λειτουργία των περισσότερων νοσοκομείων της χώρας.
Ενας εντυπωσιακά υψηλός αριθμός αδυνατεί (!) να παρέχει τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας στους Ελληνες πολίτες.

Σοβαρές ελλείψεις σε υλικά, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω των συνεχών περικοπών στις δαπάνες και των τραγικών προβλημάτων υποχρηματοδότησης (εξαιτίας της αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να καταβάλει τις οφειλές του για νοσήλια). Ολα αυτά έχουν οδηγήσει πολλές μονάδες υγείας σε υπολειτουργία, ενώ στα άλυτα θέματα έρχεται να προστεθεί (λόγω της εποχής) και το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης.

Τα κρίσιμα προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα, με τους γιατρούς και τους λοιπούς εργαζόμενους να καλούνται κάτω από αυτές τις κωμικοτραγικές συνθήκες να εξυπηρετήσουν τον αυξανόμενο όγκο ασθενών, σε ράντσα στους διαδρόμους!
Στον χορό των αντιδράσεων μπαίνουν και τοπικές Αρχές, με κορυφαίο παράδειγμα τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου, αρχής γενομένης από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, που υπέβαλε ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς ύστερα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Η κατάσταση είναι τραγική και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει... Αυτή τη στιγμή σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπάρχει έλλειψη σε 6.500 γιατρούς και σε νοσηλευτικό προσωπικό 20.000, γεγονός που δημιουργεί τεράστια αδυναμία στο να εξυπηρετηθούν οι Ελληνες πολίτες. Επίσης, 200 κρεβάτια εντατικής νοσηλείας εξακολουθούν και παραμένουν κλειστά, με αποτέλεσμα 2.500 άνθρωποι κάθε χρόνο να πεθαίνουν. Εν έτει 2013 χάνουν τη ζωή τους, ενώ θα μπορούσαν να σωθούν αν τα κρεβάτια ήταν ανοιχτά» τονίζει με δηλώσεις του στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρης Βαρνάβας.

Συμπληρώνει δε, ότι ένα από τα κρίσιμα προβλήματα είναι οι ελλείψεις σε υποδομές και αναλώσιμα υλικά: «Είναι εξωφρενικό κάθε λίγο και λιγάκι να βγαίνουν εκτός λειτουργίας οι αξονικοί τομογράφοι, οι μονάδες να μην έχουν ενδοφακούς, υλικά για αρθροπλαστικές. Τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν ούτε τα πρωινά χειρουργεία. Σε πολλές μονάδες υπάρχουν χειρουργικές αίθουσες που είναι κλειστές. Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και σε υλικά. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία οι υπεύθυνοι των χειρουργείων διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν ούτε ράμματα, όπως, για παράδειγμα, στο νοσοκομείο της Χαλκιδικής!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, την ώρα που ήρθαν τα κρύα, πολλά νοσοκομεία δεν έχουν πετρέλαιο. Αν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν ζητήσει επισήμως την αναθεώρηση των προϋπολογισθέντων κονδυλίων για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, μετά και την απόφαση για εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης, μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει απάντηση από τις αρμόδιες Αρχές. Ιδιαίτερα τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας δεν έχουν ανάψει ακόμη καλοριφέρ και δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουν να ανάψουν».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα τα δύσκολα δεν έχουν έρθει δυστυχώς ακόμη. «Η υποχρηματοδότηση μετά βίας έφτασε μέχρι τον Νοέμβριο. Πλέον τα προβλήματα θα σκάνε το ένα μετά το άλλο... Φοβούμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χρονιά. Και ο επόμενος χρόνος θα είναι ακόμη χειρότερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι κόβονται ακόμη 300.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό» επισήμανε, ενώ στη συνέχεια σχολίασε τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης περί λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία:

«Πώς είναι δυνατόν το πρωί να μην υπάρχουν ράμματα και το απόγευμα να υπάρχουν; Το να μην μπορεί ένα νοσοκομείο να εξυπηρετήσει το πρωί τους πολίτες, αλλά να μπορεί το απόγευμα με αντίτιμο, δημιουργεί μια τεράστια ανισότητα που δεν θυμίζει πλέον δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο οφείλει να αντιμετωπίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τους πολίτες του. Δηλαδή θα δημιουργήσουμε δύο κατηγορίες πολιτών που η μία δεν θα μπορεί να χειρουργηθεί σχεδόν ποτέ και η δεύτερη που πληρώνει θα μπορεί να χειρουργηθεί σχεδόν αμέσως; Αυτό είναι τραγικό για ένα δημόσιο νοσοκομείο. Πώς μπορούμε να πούμε σε μια μάνα, που δεν έχει γάλα για να δώσει στο παιδί της, πλήρωσε για να γίνει καλά;»

Η χιονοστιβάδα της διάλυσης των νοσοκομείων έχει παρασύρει μονάδες υγείας όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Χαλκιδική, Αρτα και Πάτρα είναι από τις πιο τραγικές περιπτώσεις, ενώ σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών αντιμετωπίζουν επίσης και τα νοσοκομεία Βέροιας, Τρίπολης, Σπάρτης, Χίου, Μεσολογγίου και Κυκλάδων, όπου οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν τιτάνιο αγώνα για να τα κρατήσουν ανοιχτά...

«Κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού»

Η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο Δήμος Τήνου κάνει λόγο για «απερίγραπτη κατάσταση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί», έτσι όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της έλλειψης των γιατρών, καθώς και στην επικείμενη παύση συνταγογράφησης από τις αρχές Δεκεμβρίου. «Η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Τήνου είναι τραγική, λόγω της ελλείψεως των γιατρών, των αγροτικών γιατρών (φεύγει ένας ακόμη, πέντε κενά επί συνόλου έξι θέσεων!), της παθολόγου που ουσιαστικά δεν εκτελεί εφημερίες και της επικείμενης παύσης συνταγογράφησης από 6-12-2013» αναφέρεται στη μήνυση.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Κροντηράς στέκεται ιδιαίτερα στο πρόσφατο στοιχείο της παραίτησης της Επιστημονικής Διευθύντριας και της αναπληρώτριάς της στο Κέντρο Υγείας Τήνου, αλλά και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα τίθεται σε έγγραφο που φέρει τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού! Αυτές ήταν και οι αιτίες που το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, που στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, αρχής γενομένης από τον υπουργό Υγείας.

Τραγική κατάσταση σε πέντε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας!

Φόβοι για λοιμώξεις των ασθενών στη Χαλκιδική, χωρίς νοσηλευτές και γιατρούς το Νοσοκομείο Αρτας

ΑΤΤΙΚΟΝ: Με έγγραφό του προς τους συντονιστές διευθυντές όλων των κλινικών και των τμημάτων του νοσοκομείου, ο διοικητής Ηλίας Λαμπίρης ζήτησε πριν από μερικά 24ωρα να σταματήσουν οι εισαγωγές τακτικών περιστατικών και η διενέργεια τακτικών χειρουργείων. Συγκεκριμένα, στο έγγραφό του με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 2013 ο διοικητής του Αττικού αναφέρει: «Μετά από μελέτη των στοιχείων που καθορίζουν την πορεία απορρόφησης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου μας και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο αναπληρωτής διοικητής κ. Κελέκης με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ, είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι νεότερων οδηγιών να σας ζητήσουμε να σταματήσετε τις εισαγωγές και τα προγραμματισμένα χειρουργεία». Επίσης, ο Ηλίας Λαμπίρης επισημαίνει σε δραματικούς τόνους στο έγγραφό του ότι το νοσοκομείο «με δυσκολία πλέον μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο τα επείγοντα περιστατικά της γενικής εφημερίας». Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2013 έχει ήδη εξαντληθεί.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Από ράμματα και χειρουργικό υλικό ξέμεινε το νοσοκομείο Χαλκιδικής, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε προς τη διοίκηση ο προϊστάμενος του τμήματος, κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για λοιμώξεις των ασθενών. «Οπως έχετε ήδη ενημερωθεί και με προηγούμενα έγγραφα, τα ράμματα Νο 2 και Νο 1, συνθετικά, απορροφήσιμα, πλεκτά, μέσης απορρόφησης, ατραυματικά και μη, έχουν τελειώσει. Μετά από λίγες χειρουργικές επεμβάσεις θα τελειώσουν και τα ράμματα Νο μηδέν (0), ίδιας κατηγορίας. Τα μοναδικά που είναι σε επάρκεια είναι τα ράμματα για ραφές δέρματος. Οι ασθενείς κινδυνεύουν με διεγχειρητικές μολύνσεις» αναφέρεται στην επιστολή που προκαλεί το κοινό αίσθημα.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Σκηνές από εμπόλεμη ζώνη θύμιζε πριν από μερικά 24ωρα η εφημερία του Ευαγγελισμού, εξαιτίας της βλάβης του αξονικού τομογράφου που βγήκε εκτός λειτουργίας! Οι ειδικευόμενοι γιατροί έδωσαν στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που πιστοποιεί το αδιαχώρητο το οποίο επικρατεί στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου. Εκεί όπου εκατοντάδες ασθενείς είναι στριμωγμένοι πάνω σε φορεία και ράντσα, περιμένοντας να εξεταστούν από τους γιατρούς. Επίσης, δημοσιοποίησαν φωτογραφία που δείχνει τα ράντσα των γιατρών που εφημερεύουν.

ΠΑΤΡΑ: Η κατάσταση στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αχαΐας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και στον Αγιο Ανδρέα, μαρτυρά τη διάλυση της δημόσιας υγείας. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου αδυνατεί όλο και πιο συχνά να παράσχει θεραπείες σε καρκινοπαθείς λόγω έλλειψης φαρμάκων. Οι ασθενείς που έχουν προγραμματισμένες θεραπείες φτάνουν στο νοσοκομείο και διαπιστώνουν ότι έκαναν τζάμπα τόσο δρόμο. Οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα δίνοντάς τους συνταγές, ώστε να προμηθευτούν τα ανάλογα φάρμακα από τα φαρμακεία.
Και στο νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας, ο διοικητής ενημέρωσε τους διευθυντές των κλινικών, την ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου αλλά και τους προϊσταμένους των νοσηλευτικών τμημάτων ότι για το 2014 ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου θα είναι μειωμένος κατά 25%. Συνεπώς οι παραγγελίες τους πρέπει να διαμορφωθούν στα νέα δεδομένα. «Καλοί είναι οι ορθολογισμοί», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο πνευμονολόγος Τάκης Γεωργακόπουλος, «αλλά δεν μπορείς να προβλέψεις τα περιστατικά υγείας που έχεις. Αυτός είναι ένας αστάθμητος παράγοντας. Οι ορθολογισμοί θα μπορούσαν να γίνουν αλλού και όχι στο βαμβάκι ή στο Μπεταντίν. Είναι απλά τα πράγματα».

ΑΡΤΑ: Τραγική και επικίνδυνη έχει καταστεί η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Αρτας, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα τμήματα και κλινικές να υπολειτουργούν και να υποβαθμίζονται, ενώ δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο πρόγραμμα εφημεριών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην ψυχιατρική κλινική ουσιαστικά υπάρχει ένας επιμελητής, με αποτέλεσμα να λειτουργεί μόνο με πρωινό ωράριο, δηλαδή οι ασθενείς που νοσηλεύονται από το μεσημέρι και μετά να είναι χωρίς κάλυψη γιατρού.



















Πηγή
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails