Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Αποζημίωση σε όσους δεν προσλαμβάνονται λόγω λάθους του Δημοσίου

Αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ σε χιλιάδες πολίτες που δεν προσλαμβάνονται στο δημόσιο εξαιτίας λάθους ή άδικης πράξης της κρατικής αρχής για τους χαμένους μισθούς αλλά και την ψυχική τους ταλαιπωρία θα κληθεί να καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο. Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε ωρομίσθια καθηγήτρια κρίνοντας ότι το Δημόσιο οφείλει να της καταβάλει αναδρομικά για τις ώρες διδασκαλίας που έχασε σε ένα σχολείο εξαιτίας λάθους του υπουργείου Παιδείας, ποσό 2.379,25 ευρώ με τους νόμιμους τόκους μίας 5ετίας, καθώς δεν της επιτράπηκε να υπογράψει εργασιακή σύμβαση ορισμένου χρόνου, αν και δικαιούτο. Η απόφαση μάλιστα ανοίγει δρόμους διεκδίκησης αποζημίωσης για πολλές κατηγορίες υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, η καθηγήτρια δικαιούται όχι μόνο τις καθαρές αποδοχές που θα εισέπραττε κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων (με 8ωρη απασχόληση εβδομαδιαίως), αν δεν μεσολαβούσε η αδικοπρακτική συμπεριφορά κρατικών οργάνων, αλλά και χρηματική ικανοποίηση 500 ευρώ για ηθική βλάβη, γιατί υπέστη ψυχική ταλαιπωρία, άγχος και στενοχώρια. Το εργατικό τμήμα ΑΠ δέχτηκε ότι κακώς ζητήθηκε από την ωρομίσθια καθηγήτρια (κατά την επαναπρόσληψή της από μουσικό σχολείο για έναν χρόνο) να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει ωρομίσθια απασχόληση σε άλλο σχολείο, με επιχείρημα ότι δεν επιτρέπεται να εργάζονται οι ωρομίσθιοι πάνω από 11 ώρες εβδομαδιαίως.

Όμως η απαγόρευση αυτή -έκρινε ο ΑΠ- αφορά τη μη υπέρβαση 11 ωρών διδασκαλίας εβδομαδιαίως στο ίδιο σχολείο και δεν εμποδίζει τους ωρομίσθιους καθηγητές να συνάπτουν περισσότερες συμβάσεις εργασίας με διάφορα σχολεία, αρκεί να μην υπερβαίνουν σε καθένα από αυτά τις 11 ώρες απασχόληση την εβδομάδα.

Η σύναψη περισσότερων συμβάσεων με διάφορα σχολεία είναι επιτρεπτή για τους ωρομίσθιους, δέχθηκε ο ΑΠ και ερμηνεύοντας τη σχετική νομοθεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το «πλαφόν» της 11ωρης απασχόλησης θεσπίστηκε για να αποτραπούν καταχρήσεις από την πλευρά του Δημοσίου, στις περιπτώσεις εκείνες που οι προβλεπόμενες από το σχολικό πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας δικαιολογούν τον διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού, αλλά παρ΄ όλα αυτά η διοίκηση καταφεύγει στην πρόσληψη ωρομίσθιων καθηγητών με διδακτικές ώρες περισσότερες των 11 εβδομαδιαίως.





Πηγή :http://www.capital.gr
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails