Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Πιθανότεροι οι πρόωροι θάνατοι στην εφηβεία

Επιδημιολογική μελέτη  Λονδίνο - Οι πρόωροι θάνατοι είναι πιθανότεροι στην εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, παρά στην παιδική ηλικία δείχνει παγκόσμια έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Η μελέτη περιέχει στοιχεία από 50 χώρες για τα τελευταία 50 χρόνια και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ενώ η θνησιμότητα έχει μειωθεί συνολικά, τα ποσοστά παραμένουν σχετικά υψηλά στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, απ' ότι στα μικρά παιδιά. Κυριότερες αιτίες αναδεικνύονται η βία, η αυτοκτονία και τα τροχαία ατυχήματα.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι τα ποσοστά θανάτου μεταξύ των νεαρών ενηλίκων έχουν πέσει αισθητά τα τελευταία 50 χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η θνησιμότητα των παιδιών 1-9 ετών έχει μειωθεί από 83 έως 93%, χάρη στους λιγότερους θανάτους από τις μολυσματικές ασθένειες.

Αλλά η θνησιμότητα δεν μειώνεται με ταχείς ρυθμούς μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. Στους άνδρες 15-24 ετών, η θνησιμότητα μειώθηκε μεταξύ 41-48%, κυρίως λόγω της επιτυχίας που καταγράφει η Ιατρική στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Αλλά ο «τραυματισμός» (που συνεπάγεται η βία, η αυτοκτονία ή το τροχαίο ατύχημα) αναδεικνύεται στην κύρια αιτία θανάτου των νεαρών ανδρών σε όλες τις περιοχές του πλανήτη και των νεαρών γυναικών στις πλούσιες και ανατολικές χώρες της Ευρώπης.

Οι βίαιοι θάνατοι παρουσιάζουν αυξητική τάση, τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και μεταξύ των γυναικών.

Αυτό σημαίνει ότι αν και η θνησιμότητα έχει μειωθεί συνολικά, είναι υψηλότερη μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, συγκριτικά με τα παιδιά. Οι άνδρες 15-24 ετών έχουν τριπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από αγόρια 1-4 ετών.

«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι πιο τοξικός για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες», εξηγεί ο Δρ Ρασελ Βάινερ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, που ηγήθηκε της ερευνητικής διαδικασίας.

«Είχαμε αυξήσεις των τροχαίων ατυχημάτων, της βίας, των αυτοκτονιών, τα οποία δεν αφορούν στα μικρά παιδιά. Η εφηβεία, τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας. Δυστυχώς δεν ισχύει πια», καταλήγει ο ερευνητής.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν έλαβε υπόψη της στοιχεία για τις φτωχότερες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, επειδή δεν ήταν διαθέσιμα.

Πάντως παρατηρούνται διακυμάνσεις των ποσοστών, ανάλογα την περιοχή. Καταγράφηκε αύξηση των αυτοκτονιών στις πρώην κομμουνιστικές χώρες στα τέλη της δεκαετίας του 'Α90, ενώ πτώση έχει αρχίσει να παρατηρείται στις πλούσιες χώρες.

Αλλά οι τάσεις που καταγράφονται στην Δύση παρατηρούνται πλέον και στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς η εσωτερική μετανάστευση προς τα αστικά κέντρα έχει οφέλη αλλά και κινδύνους για τους νέους των αγροτικών περιοχών.

«Φαίνεται ότι η οικονομική ανάπτυξη, η αστυφιλία, η κοινωνική αποξένωση είναι στοιχεία τοξικά για τα νεαρά άτομα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι μεγαλύτερες απειλές για την υγεία των νέων ανθρώπων, εκτός από την φτώχια και τις εμπόλεμες συρράξεις, πηγάζουν από συμπεριφορές που οι ίδιοι οι νέοι εμπλέκονται», καταλήγει η έρευνα.

Οι κυβερνήσεις λοιπόν θα πρέπει να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της βίας στην διευκόλυνση της πρόσβασης σε ουσιώδεις υπηρεσίες και στην δημιουργία ελπίδας και ευκαιριών στους νέους.








Πηγή :HEALTH.IN.GR
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails