Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Θυμάρι για το βήχα του χειμώνα

Ένα μεσογειακό φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες για το βήχα και το στομάχι.
Όταν ακούσετε κάποιον να βήχει, χωρίς να μπορεί να σταματήσει, τότε το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι ένα σιρόπι από το θυμάρι. Έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ξερόβηχα καθώς μαλακώνει το λαιμό.

Είναι ένα πολύ παλιό φυτικό φάρμακο για τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Το αφέψημά του χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό. Μαλακώνει το βήχα και είναι κατάλληλο για τις βρογχίτιδες και το άσθμα.

Για να παρασκευάσουμε έγχυμα βάζουμε 1 κουταλιά του γλυκού ξηρό ή 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκο βότανο, χωρίς κοτσάνι, σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά και μετά το σουρώνουμε.

Πρόκειται για αυτοφυές φυτό (φρύγανο) που το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα.
Όμως προτιμά τα ηλιόλουστα βραχώδη και ασβεστώδη εδάφη. Είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό. Έχει σκληρά φύλλα με μαύρες βούλες ροζ ή άσπρα άνθη και καστανούς σπόρους που μυρίζουν ευχάριστα..

Είναι αρωματικό και χρησιμοποιείται στη μαγειρική, στις σαλάτες, τις σάλτσες και τα ψητά.


Μπορείτε να το μαζέψετε από την ελληνική φύση συνδυάζοντας μια εκδρομή. Ωστόσο θα πρέπει να προσέξετε να μην είναι κοντά σε αυτοκινητόδρομους και να μην βοσκούν ζώα στην περιοχή. Εναλλακτικά υπάρχει σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Μπορεί να εφαρμοστεί και εξωτερικά, ως αντισηπτικό, στις πληγές και στα τσιμπήματα των εντόμων, καθώς προσφέρει άμεση ανακούφιση.

















Πηγή
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails