Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η Συνταγή της Ημέρας- Κοτόπουλο γεμιστό

Για όσους δεν θα έχουν γεμιστή γαλοπούλα φέτος, προτείνουμε Γεμιστό Κοτόπουλο....πεντανόστιμο













Υλικά

1 μεγάλο κοτόπουλο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γραμ. κιμά ανάμεικτο, χοιρινό και μοσχαρίσιο
Τα εντόσθια του κοτόπουλου ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/3 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
1/3 φλ. τσαγιού κουκουνάρι καβουρδισμένο
1/3 φλ. τσαγιού σταφίδες
5-6 κάστανα βρασμένα ή ψημένα
½ φλ. τσαγιού κονιάκ
1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 γραμ. δαμάσκηνα
4 μήλα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1 πορτοκάλι



Εκτέλεση




Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα εντόσθια και τον κιμά, σχεδόν να ψηθούν, για 6-7’. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 3’. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να στεγνώσει στο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό συμπυκνώνουμε και κρατάμε τα αρώματα του.



Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το ζωμό. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει σχεδόν τα υγρά κι έπειτα την αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε με τη μισή γέμιση την κοιλιά του κοτόπουλου, αφού προηγουμένως την αλατοπιπερώνουμε και ράβουμε το άνοιγμα. Δένουμε καλά το κοτόπουλο. Το αλείφουμε με λίγο λάδι και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε γάστρα.



Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αδειάζουμε μέσα. Τα γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Ή τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε όπως τις μελιτζάνες. Τα αραδιάζουμε πλάι στο κοτόπουλο. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και με το πορτοκάλι. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και ελάχιστο νερό.



Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 1 ώρα και 30’ στους 180 C. Τότε ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά. Αν έχουν σωθεί, συμπληρώνουμε λίγο νερό ή λίγο ζωμό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40’, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο μπούτι. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, τότε το κοτόπουλο είναι ψημένο. Η σάλτσα που θα μείνει είναι τέλεια, γιατί σχεδόν λιώνουν τα δαμάσκηνα που έχουν ψηθεί πλάι στα μήλα και με το ζουμί του κοτόπουλου.



EXTRA ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΨΗΣΙΜΟ:
Αφήνουμε το πουλερικό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου,πάνω στον πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο.
Αφαιρούμε τυχόν πούπουλα και χνούδια καψαλίζοντάς το, το πλένουμε μέσα κι έξω, και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Αφαιρούμε το γιάντες, το κόκκαλο σε σχήμα V που βρίσκεται στην άκρη του λαιμού.
Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του πουλερικού. Αν είναι μεγάλο, π.χ. γαλοπούλα που χρειάζεται πολύωρο ψήσιμο, το ενισχύουμε σε λίπος - δηλαδή κάτω από την πέτσα χώνουμε κομματάκια βούτυρο για να ενυδατώσουμε το ψαχνό όσο ψήνεται.
Γεμίζουμε με την γέμιση και δένουμε το πουλερικό για να κρατήσει το σχήμα του και τους χυμούς του στο εσωτερικό κατά το ψήσιμο.
Το λαδώνουμε απέξω παντού και το αλατοπιπερώνουμε.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού. ΑΝ αρχίσει να 'αρπάζει' το πουλερικό, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Όταν ψηθεί, το αφήνουμε σκεπασμένο με λαδόκολλα, να ανακτήσει τα υγρά του και να ρουφήξει τους χυμούς του που, με το ψήσιμο, βγαίνουν στην επιφάνεια.

μερίδες 8
Χρόνος Προετοιμασίας 30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 120 λεπτά























ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails