Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται βιβλίο εσόδων-εξόδων για... μισθωτούς

Η εσπευσμένη προαναγγελία του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων τον περασμένο μήνα, που μετά τις αντιδράσεις, τις οποίες είχε προκαλέσει, οδήγησε τον υπουργό οικονομικών να αναβάλει την εφαρμογή τους για την επόμενη χρονιά, οδηγεί σε ριζική αναδιάρθρωση της φορολογικής καθημερινότητας μισθωτών και συνταξιούχων.

Στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δαπάνης ως ποσοστό του εισοδήματος, ώστε όχι να διασφαλίζεται το αφορολόγητο, αλλά να μην αυξηθεί η, ήδη αυξημένη, φορολογική επιβάρυνση, στην Καραγιώργη Σερβίας έχουν λάβει εντολή, ώστε να δημιουργήσουν ένα νέο σύστημα, που θα προβλέπει την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων όχι μόνο από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τι ακριβώς μελετούν;

Το σχέδιο προβλέπει πως θα λειτουργεί μια ηλεκτρονική εφαρμογή στο διαδίκτυο, στην οποία κάθε μισθωτός και συνταξιούχος θα καταχωρεί τα εισοδήματά του και τις δαπάνες του, τουλάχιστον σε μηνιαία βάση. Δηλαδή, κάθε μήνα, θα πρέπει να καταχωρεί το μισθό του και οποιαδήποτε άλλη πηγή εσόδων (όπως από ενοίκια, μερίσματα, κλπ.) και, ταυτόχρονα, το σύνολο των δαπανών, που θα έχει πραγματοποιήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια του μήνα (τόσο τα μεγάλα ποσά, όπως ενοίκια, δόσεις δανείων, δίδακτρα, κοινόχρηστα, λογαριασμοί ρεύματος, όσο και τα μικρότερα, όπως αγορές από supermarket, κρεοπωλεία, μανάβικα, περίπτερα). Μάλιστα, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, προτείνεται να υπάρχει η δυνατότητα καταχώρησης δαπανών σε ημερήσια βάση. Άλλωστε, δεν θα έχουν όλα τα καταστήματα (ειδικά τα μικρά, συνοικιακά) το ειδικό μηχάνημα για την πληρωμή μέσω της κάρτας αποδείξεων (εδώ δεν την έχουν, καλά-καλά, όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών).

Η μεγάλη παγίδα, όμως, βρίσκεται στη συνέχεια. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, η εφορία θα εξετάζει τη σχέση εσόδων και εξόδων. Έτσι, αν, μετά τις δαπάνες, τα χρήματα, που απομένουν είναι περισσότερα από ένα ποσοστό των συνολικών εισοδημάτων (που θα εξαρτάται από το ύψος των τελευταίων), τότε η συγκεκριμένη διαφορά θα φορολογείται ! Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο φορολογούμενος θα μπορεί να γλιτώνει το πρόστιμο, αποταμιεύοντας. Δηλαδή, θα πρέπει να καταναλώνουμε υποχρεωτικά ένα μέρος του εισοδήματός μας για να μην πληρώσουμε επιπλέον φόρο !

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.




























Πηγή :http://www.24h.gr/
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails