Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Ποιους κινδύνους κρύβει το "σύνδρομο της οικονομικής θέσης"

Η αδράνεια, το ύψος, η στενότητα χώρου και η αφυδάτωση αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης στις... εν τω βάθει φλέβες σε ορισμένες ομάδες του επιβατικού κοινού στη διάρκεια μακρινών πτήσεων (διάρκειας άνω των πέντε ωρών).

Η επί ώρες ακινησία σε έναν περιορισμένο χώρο επιβραδύνει την αιματική ροή στα κάτω άκρα. Για τον επιβάτη της οικονομικής θέσης δεν είναι καθόλου εύκολο να μετακινηθεί και να κουνήσει τα πόδια του- για αυτό και ονομάστηκε "σύνδρομο της οικονομικής θέσης" .

Όμως αυτό ισχέι για όλους τους επιβάτες καθώς, πολλοί επιβάτες της πρώτης θέσης ή της business class που έχουν αυτή τη δυνατότητα δεν φροντίζουν να κινηθούν έστω και λίγο λόγω της έλλειψης ενημέρωσης. Στους παράγοντες αυτούς προστίθενται το ύψος και η αφυδάτωση -ιδιαίτερα στα πολύωρα ταξίδια.

Όταν το αεροπλάνο προσγειωθεί και ο επιβάτης αρχίσει και πάλι να κινείται, οι θρόμβοι μπορεί να αποκολληθούν από το τοίχωμα των αγγείων. Εάν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος φτάσουν σε κάποιο μικρό αγγείο της καρδιάς ή των πνευμόνων και το αποφράξουν, προκαλείται εμβολή, η οποία ενδέχεται να αποβεί μοιραία.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Η εκδήλωση φλεβοθρόμβωσης σε νεαρά άτομα είναι σπάνια. Παρουσιάζεται κυρίως στις ηλικίες άνω των 40 ετών. Στις ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν το ‘σύνδρομο οικονομικής θέσης’ ανήκουν οι νέες ή μέλλουσες μητέρες, οι ηλικιωμένοι και άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα που σχετίζονται με θρομβώσεις.

Επιπλέον, αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης θρομβώσεων στη διάρκεια πολύωρων πτήσεων αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς, οι παχύσαρκοι, άτομα με οικογενειακό ιστορικό εν τω βάθει θρόμβωσης και οι πάσχοντες από παράλυση ή ακινησία. Επίσης, πριν από το επικείμενο ταξίδι κινδυνεύουν και τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε σημαντική χειρουργική επέμβαση τους τελευταίους τρεις μήνες ή έχουν κάποιο κάταγμα στα κάτω άκρα.

Γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης διατρέχουν τριπλάσιο ή τετραπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Άτομα που παρουσιάζουν μια θρομβοφιλία (υπερπηκτική κατάσταση), λόγω μετάλλαξης του παράγοντα V (APC Resistance, Leiden), έλλειψης των Proteine C and Proteine S ή έλλειψης της αντιθρομβίνης ΙΙΙ.

Συμβουλές πρόληψης:

- Να πίνετε πολύ νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
- Να αναπνέετε βαθιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Μη διπλώνετε τα πόδια σας. Να τα κρατάτε ψηλά και να τα κινείτε όσο γίνεται περισσότερη ώρα.
- Εάν έχετε κυκλοφορικό πρόβλημα στα πόδια, να φοράτε πάντα τις ειδικές ελαστικές κάλτσες.
- Αποφύγετε εν ώρα πτήσης τα οινοπνευματώδη ποτά και την καφεΐνη (κυρίως οι ηλικιωμένοι).
- Να λαμβάνετε ασπιρίνη μία μέρα πριν από το ταξίδι (εκτός και αν την έχει απαγορεύσει ο γιατρός σας), ιδιαίτερα αν πάσχετε από υπέρταση.











Πηγή :http://www.real.gr/
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails