Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

«Slowparenting»: Τι είναι, πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή του παιδιού σου

Είναι το κίνημα των «χαλαρών γονιών» και εμπνευστής του
είναι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Carl Honore. Πριν από μερικά χρόνια, αντιλήφθηκε ότι οι ασφυκτικοί ρυθμοί της καθημερινότητας εμπόδιζαν τον ίδιο να χαρεί με τα παιδιά του απλές καθημερινές στιγμές ευτυχίας.

Με ένα πρόγραμμα γεμάτο υποχρεώσεις στα όρια της εξάντλησης, η χαρά κρυβόταν και την θέση της έπαιρνε το στρες και το άγχος. Τα παιδιά σταματούσαν να είναι παιδιά και να χαίρονται την ξεγνοιασιά της ηλικίας τους. Παιδιά νευρικά, βαριεστημένα, κουρασμένα. Το «Slowparenting» ήρθε να αντιπαρατεθεί στο overparenting, δηλαδή τις αυξημένες προσδοκίες των γονιών από τα παιδιά, το αυστηρό πρόγραμμα και την υπερπροσπάθεια οργάνωσης της ζωής τους: πόση ώρα θα διαβάσουν, πόση ώρα θα παίξουν, πόση ώρα θα ασχοληθούν με εξωσχολικές δραστηριότητες, ποιο τελικά θα είναι το μέλλον τους.

Ο Carl Honore καλεί τους γονείς να χαλαρώσουν και να αγκαλιάσουν την αξία του ελεύθερου χρόνου που έχουν παραγκωνίσει. Εμπιστοσύνη και ηρεμία. Δύο έννοιες χαμένες μέσα στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς της οικογενειακής καθημερινότητας. Σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι το slowparenting έχει την πρόθεση να «πάει πίσω» την οικογενειακή τάξη, το πρόγραμμα και την πειθαρχία. Το κλειδί είναι η ευελιξία.




Οι γονείς δίνουν χρόνο και χώρο στο παιδί και περιθώρια να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Ο Ηοnore σε προτρέπει να εντάξεις το γέλιο στη ζωή σου, να απολαμβάνεις το μάθημα που παίρνεις από τα λάθη σου, να ελαφρώσεις το πρόγραμμά σου και το πρόγραμμα του παιδιού, να απολαύσεις δραστηριότητες μαζί του, να μην το συγκρίνεις με άλλα παιδιά και να το αποδεχτείς, να συγχωρείς τον εαυτό σου. Το «τέλειο» δεν υπάρχει.









































Πηγή
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails