Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Από που προέρχεται το όνομα "τσουρέκι";

Το όνομα «τσουρέκι» προέρχεται από την Τουρκική λέξη «corek» που αναφέρεται
σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη, που...
περιέχει μαγιά. Είναι ο εξελιγμένος τύπος του πασχαλινού ψωμιού, της Λαμπροκουλούρας ή του Λαμπρόψωμου. Το όνομα «τσουρέκι» υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής, και έκτοτε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά. Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

Το σχήμα των Πασχαλινών τσουρεκιών ποικίλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις, όμως το πιο γνωστό είναι η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Τα τσουρέκια παραδοσιακά ζυμώνονται το πρωί της μεγάλης Πέμπτης. Βέβαια, σήμερα στην Ελλάδα το τσουρέκι καταναλώνεται όλο το χρόνο, όμως έχει μια μοναδική σημασία κατά την Πασχαλινή περίοδο.

Υλικά:

500γρ. αλεύρι για τσουρέκι
30γρ. φρέσκια μαγιά
250ml χλιαρό γάλα
1 αυγό (και 1 κρόκος για το άλειμμα)
50γρ. βούτυρο λιωμένο
150γρ. ζάχαρη
1/2 κουταλάκι μαστίχα, μαχλέπι, κακουλέ τριμμένα
Σπόρους από 1 κλωνάρι φυσική βανίλια ή 1 βανιλίνη
Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε σε αυτό την μαγιά και το γάλα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10'.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το αυγό, τα μυρωδικά, το λιωμένο βούτυρο και το μείγμα της μαγιάς.

Ζυμώνω μέχρι να έχω μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Αφήνω να ξεκουραστεί για μια ώρα σε ζεστό μέρος

Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, πλάθω σε κορδόνια σχηματίζοντας πλεξούδες.

Τις τοποθετώ σε ρηχό ταψάκι και αφήνω να φουσκώσουν για άλλα 45 λεπτά.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170 βαθμούς, αυγουλώνω με τον κρόκο χτυπημένο με 1 κουταλιά νερό, πασπαλίζω με το αμύγδαλο και ψήνω στις αντιστάσεις για 20-25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος των τσουρεκιών.

tip

για γυαλιστερό χρώμα, το αυγό της επικάλυψης πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπορώ να τα κάνω γεμιστά, αν την ώρα που πλάθω τα κορδόνια για τις πλεξούδες, κολλήσω με λίγο νερό στις δύο πλευρές κατά μήκος στην ζύμη πχ. τριμμένη κουβερτούρα, ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα κλπ, συνεχίζοντας το πλέξιμο.






















Πηγή
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails