Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ο γρίφος του σκίτσου με τα δύο ζώα

Το γύρο των social media κάνει το εικονιζόμενο σκίτσο στο οποίο άλλοι
διακρίνουν ένα ζώο εύκολα κι άλλοι δύο ζώα, κάποιοι αμέσως κι άλλοι ύστερα από πολλή σκέψη.

Έδώ και έναν περίπου αιώνα, το σκίτσο «κρύβει» δύο αναγνώσεις και ο τρόπος που το προσλαμβάνει ο καθένας θεωρείται ενδεικτικός του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου του.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, πρωτοεμφανίστηκε σε γερμανικό περιοδικό το 1892 αν και έγινε διάσημο αργότερα, το 1899, από τον Αμερικανό ψυχολόγο Joseph Jastrow.

Ο Jastrow χρησιμοποίησε την οφθαλμαπάτη για να δείξει ότι βλέπουμε με τον εγκέφαλό μας και όχι μόνο με τα μάτια μας.

Σύμφωνα με την έρευναά του, οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι μπορούσαν να παρατηρούν εναλλάξ και τα δύο ζώα, την πάπια και τον λαγό, πιο γρήγορα από άλλους.

Οι συμμετέχοντες που δεν δυσκολεύονταν να διακρίνουν το λαγό και την πάπια εναλλάξ βρέθηκε να είναι πιο δημιουργικοί από τους άλλους. Σημειώνεται πως η εναλλαγή της εικόνας που προσλάμβαναν από το σκίτσο θεωρήθηκε η στιγμή κατά την οποία γίνεται συνειδητό πως ο κόσμος μπορεί να γίνει αντιληπτός και από άλλη πλευρά.

Οι πολύ δημιουργικοί άνθρωποι συχνά επιδεικνύουν την ικανότητα να βρίσκουν πολλαπλές χρήσεις για ένα αντικείμενο ή να βρίσκουν συνδέσεις μεταξύ προηγουμένων ασύνδετων ιδεών ή πραγμάτων.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως τα παιδιά τείνουν να βλέπουν διαφορετικές εικόνες ανάλογα με την εποχή, πχ το Πάσχα τείνουν να διακρίνουν πιο εύκολα το λαγό ενώ τον Οκτώβριο βλέπουν πιο γρήγορα την πάπια.



















Πηγή
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το ZooMBloG. Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


0 Σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε Πολύ!!!

Related Posts with Thumbnails